50+ Carrière

Outplacement & loopbaanbegeleiding

Transitievergoeding? Vermijd btw- en loonbelasting

Maak goede afspraken voor het vertrek bij uw oude werkgever!

Als u vertrekt bij uw werkgever en u krijgt en transitievergoeding mee, is het raadzaam (een deel daarvan) te investeren in je loopbaan. We werken allemaal langer door tot 67 en dat gaat niet vanzelf.

Als u besluit uw transitievergoeding aan uzelf uit te laten keren om vervolgens later te gaan kijken naar van-werk-naar-werk begeleiding en / of opleiding, doet u uzelf fors (tot wel 50%) te kort. Want door het niet meteen goed te regelen, betaalt u onnodig veel belasting over die essentiële investering voor uw loopbaan tot 67:

 1. Ten eerste kunnen de meeste werkgevers de btw verrekenen. Dat scheelt 21%.
 2. Ten tweede betaalt u over uw transitievergoeding loonbelasting. U betaalt bij een transitievergoeding al gauw een behoorlijk deel (tegen de 50%) van die vergoeding aan de fiscus. U kunt dit later via de inkomstenbelasting onder bepaalde voorwaarden wel terugkrijgen, maar dat is achteraf en u betaalt altijd €250,- zelf. *
 3. Dus neem begeleiding- en of opleidingskosten direct mee in uw transitievergoeding of onderhandelingen daarover, dat scheelt u geld.

* U mag studiekosten en andere scholingsuitgaven aftrekken onder de volgende voorwaarden:

 • U of uw fiscale partner maakten de kosten voor uw studie of die van uw fiscale partner. Kosten voor de studie van uw kind mag u niet aftrekken.
 • De opleiding of studie was gericht op uw (toekomstige) beroep.
 • Er was sprake van een leertraject. Hierbij doet u kennis op onder begeleiding of toezicht.
 • Uw totale kosten min eventuele vergoedingen waren hoger dan de drempel van € 250. De kosten boven de drempel mag u aftrekken. Het bedrag dat u mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel, is maximaal € 15.000. Er geldt geen maximaal bedrag of een hoger maximaal bedrag in bepaalde situaties (zie Maximum aftrek studiekosten).
 • Informatie over belastingvoordeel voor particulieren vindt u op de website van de Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/aftrekposten/studiekosten_en_andere_scholingsuitgaven/voorwaarden_aftrek_studiekosten

OVAL gecertificeerd

 • OvalOp klantentevredenheid
 • Op kwaliteit en proces
 • Op vakbekwaamheid